August 20, 2012

Carina

What’s Your Acne IQ?

Acne Fact QuizDo you have acne-prone skin? Wondering why you can’t find an acne treatment solution that works?

It’s possible that the problem may be you need to separate fact from myth when it comes to what causes blemishes and breakouts and how to treat them.

Test your acne IQ with quiz below. If you score lower than you thought, it may be time to read up on acne to that you can pick the best  acne products to address the causes of the marks on your skin.

1.  Which of the following cause acne breakouts?

a) Hormones

b) Makeup and skincare products

c) Clothing and touching your face

d) All of the above

Answer: D

While most acne is caused by clogged pores that are the result of overactive hormones, there can be other sources of acne breakouts. Acne Cosmetica is acne caused by a reaction to ingredients in skin care or makeup products. Acne Mechanica is acne caused by clothing or other objects (such as your pillowcase) touching your skin and trapping oil and dirt on the surface that then clogs pores.

2. Is there a difference between adult acne and teen acne?

a) Yes! Teen acne is caused by different hormones than adult acne.

b) No! Both types of acne are exactly the same and should be treated the same.

c) No, but though both acne types are the same the skin care needs of teenagers and adults may be different.

Answer: C

No matter what age or what the cause of your acne breakout is, acne is caused by a clogging of the pores that then creates blemishes on the surface of the skin. You’ll only clear your acne if you clear and prevent clogged pores. However, adult acne sufferers may have anti-aging skin care concerns or increased skin sensitivity that should be taken into account when treating breakouts.

Adult Acne TreatmentRelated Product: Murad Acne & Wrinkle Reducer

Clinically proven to reduce acne while diminishing fine lines and wrinkles.

Customer Review

“I have had acne breakouts since my early thirties, and could not have found a better solution to this problem when I used the Murad Acne and Wrinkle Reducer. It has calmed my breakouts, and the wrinkles around my mouth are starting to disappear. Way to go Murad.” DesperateMOM2010, Georgia

3. How long will it take for an acne breakout to go away?

a) The cause and severity of your acne as well as treatment and lifestyle choices will determine how long it takes to clear your skin.

b) Most acne breakouts can be taken care of overnight.

c) If you have acne, you will always have acne.

Answer: A

There isn’t a single time frame  that can fits  every case of acne or tell you  how long it will take to heal the acne and get clear skin. In fact, a single blemish or mild breakout can often be treated quite quickly with a spot treatment. However, deep and severe acne may take weeks or even months to clear.

4. Which of the following is true of back acne?

a) It can be harder to treat because the oil glands on your back are larger and the skin is rougher.

b) It is always caused by overactive hormones.

c) The best way to get rid of back acne is by scrubbing your back.

Answer: A

While acne on your face can be difficult to treat, back and body acne combines rougher skin, bigger oil glands and an area of your body that’s often difficult to reach. Not all back acne is hormonal. In fact, back and body acne are often just as likely to be caused by reactions to detergents or by lifestyle choices.

Back Acne WashRelated Product: Murad Acne Body Wash

Acne Body Wash battles body breakouts with Date Seed Powder to polish away pore-clogging impurities, Green Tea and Licorice Root Extracts protect and soothe inflamed skin and Salicylic Acid to control blemishes and prevent future breakouts.

Customer Review

“Visibly reduced my body acne after the first use.” macnz, California

5. Which of the following is true of acne scars?

a) An acne scar will change the texture of your skin.

b) A post-acne mark will leave a dark, hyper-pigmented mark on your skin but will not change your skin’s texture.

c) Post-acne marks can be effectively faded and removed.

d) All of the above.

Answer: D

There’s a big difference between acne scars and post acne marks. Acne scars can only be treated by a professional dermatologist. However, if you have post-acne marks, it’s possible to fade and remove them with the right products. Be sure that you understand which you have – an acne scar or a post-acne mark.

Fade Acne ScarsRelated Product: Murad Post-Acne Spot Lightening Gel

Post-Acne Spot Lightening Gel quickly clears skin of post-acne pigment spots with a triple-action formula. Hydroquinone, the strongest skin lightening agent available without a prescription, fades unwanted pigmentation. AHAs exfoliate to improve the penetration of Hydroquinone while encouraging cell turn-over to accelerate the migration of dark spots to the skin’s surface where they can be polished away.

6. Which of the following is the best way to treat acne?

a) Dry the excess oil that’s clogging the pores.

b) Treat your face with Salicylic Acid to unclog pores and prevent new pore obstructions that lead to blemishes.

c) Pop any existing blemishes to speed up healing.

d) Wash your face as many times per day as possible.

Answer: B

Ultimately, most acne is caused by dead skin cells that clog your pores. No matter what the cause of your acne, drying out your face will damage your skin and only temporarily stop your breakouts, and you should never pick or pop blemishes. Treat your entire face with a Salicylic Acid acne treatment to prevent and clear clogged pores for clear skin for the long-term.

7. Which of the following is true about the relationship between diet and acne?

a) Eating greasy foods will cause breakouts

b) There is no relation between diet and acne

c) It’s not true that eating greasy foods will cause acne, but eating a healthy diet will help develop clear skin.

Answer: C

While it’s a myth that eating greasy foods will directly cause acne breakouts, the health of your skin is dependent on the health of your body. When you eat a healthy diet that’s rich in antioxidant-packed fruits and vegetables, both you and your skin will be healthier.

8. Does shaving cause acne breakouts for men?

a) Shaving irritates the skin, which can lead to both ingrown hairs and acne blemishes.

b) When done correctly, shaving has no impact on acne blemishes.

c) If you shave, you’ll also breakout.

Answer: A

No matter how responsible you are about shaving, if you shave daily or every several days, it’s harsh on the skin. Ingrown hairs and irritation can cause blemishes to form. Minimize the chance of shaving-related breakouts by using a shaving gel and be sure to soothe skin after shaving.

9. Which of the following is an acne myth?

a) Stress causes acne.

b) Caffeine causes acne.

c) If you pick or pop a blemish you may end up with an acne scar.

Answer: B

There’s no conclusive study that shows that caffeine causes acne breakouts. However, excessive amounts of caffeine can stimulate the adrenal gland, resulting in over-production of hormones that lead to blemishes. Caffeine can also cause a lack of sleep, which will cause stress and potential breakouts.

10. Where is the most common area for acne breakouts to occur?

a) On your cheeks

b) Anywhere that you sweat

c) In the T-Zone, the often oilier skin that forms a “T” with the forehead, nose, upper lip and chin

Answer: C

Even if you don’t have oily or acne-prone skin, the most likely place for you to experience a breakout will be in your T-Zone.

 

Related Content

Tips About Acne Spot Treatments

Acne Treatment Regimen Products

Acne Scar and Post-Acne Marks Solutions

Adult Acne Products

skin.

Tagged as: ,

Posted at 9:25 AM | Permalink | Post a Comment

Leave a Reply