September 21, 2012

Dina

What’s Your Anti-Aging Skin Care IQ?

As soon as we see the signs of aging on our skin, for many of us the first response is to go out and immediately begin to buy anti-aging skin care products. However, if you don’t understand how (and why) your skin is beginning to look older than you want it to, it’s easy to go down the wrong path and select the wrong treatments and solutions. So do you know enough to get started with anti-aging skin care? Take the Murad Anti-Aging Skin Care IQ quiz to see where your anti-aging skin IQ is!

1. Which of the following are anti-aging skin care concerns?

Anti-Aging Skin Care Quiza) Wrinkles and fine lines

b) Loose skin

c) Age spots and sun spots

d) All of the above

Answer: D

As you age, all of the above issues will be anti-aging skin care concerns. Wrinkles, fine lines, and loose skin will come as your body produces less collagen, elastin weakens and natural hydration decreases. Age and sun spots will form anywhere that you were exposed to UV rays. The skin care concerns of people with aging skin aren’t limited to just one issue!

2. Aging due to the natural process of the breakdown of collagen and elastin is known as?

a) Genetic Aging

b) Environmental Aging

c) Hormonal Aging

Answer: A

Genetic Aging is your body’s natural process of slowing down. As we age, our body produces less skin-firming collagen and our skin-smoothing elastin weakens. Additionally, skin doesn’t hydrate and stay firm as naturally. Murad Age Reform® anti-wrinkle skin care products are developed specifically to combat Genetic Aging.

Related Product:

 

Anti-Aging Night TreatmentMurad Age Reform Night Regimen

Reduces visible signs of aging to reveal firmer, younger-looking skin

Customer Review

“This regimen is great for PM use! I have been using Murad products for almost a year and a half and people began asking me after 6 months what was different. . . . did I have work done? A face lift? They noticed a difference and so did I!!” Kimmyb, Texas

3. The first place that you’re likely to see fine lines and wrinkles develop is where?

a) Your forehead

b) Around your eyes

c) The corners of your mouth

Answer: B

While places where you may experience repetitive motions are at high risk for wrinkle development, the most likely place where you will see fine lines and wrinkles first form is around your eyes. The skin around your eyes is thinner and weaker than the rest of your face. It also doesn’t produce its own moisture like the rest of your face does. Make sure that an eye cream is part of your skin care regimen to help prevent and minimize eye wrinkles!

4. What is the best way to fight free radicals caused by UV exposure that lead to older looking skin?

a) Eat an antioxidant-rich diet

b) Use topical antioxidant-rich skin care products

c) Both a and b

Answer: C

Antioxidants are nature’s warriors against the free radicals that form in your system due to UV ray exposure and pollution. Healthy skin begins from the inside, so it’s important that you eat an antioxidant-rich diet that’s full of fresh fruits and vegetables. It’s equally important that you use topical skin care products that include antioxidants. To combat free radicals, you want to attack them with antioxidants both topically and internally.

5. Aging due to the body’s changes during menopause is known as?

a) Genetic Aging

b) Environmental Aging

c) Hormonal Aging

Answer: C

When estrogen decreases, collagen decreases. And women lose a significant amount of their estrogen production during menopause. In fact, studies have shown that women lose up to 30% of their skin’s collagen in the first five years after menopause. Murad Resurgence® anti-aging skin care products are the first line of skin care products developed specifically for Hormonal Aging.

Resurgence Anti-Aging Skin CareRelated Product: Murad Resurgence Introductory Kit

Combats the visible signs of hormonal aging to restore elasticity and a healthy, youthful glow

Customer Review

“Turning 30 this year I decided that it was time for me to get serious about my skin. I have used this system for 1 month and have had nothing but compliments. I have people asking what my secret is. Many have said I look more rested. I don’t even wear makeup anymore! Can’t say enough about this system, it’s well worth the money. I’m hooked.” New30, Indiana

6. What are age spots?

a) Large or expansive moles

b) Yellowish spots caused by a malfunction in the liver

c) Dark brown or black hyper-pigmented spots caused by exposure to UV rays

Answer: C

Age spots or sun spots are areas of hyper-pigmented skin that appear dark brown or even sometimes black. They are a result of exposure to UV rays over time and may form even if you used proper sun protection. The good news is that it’s possible to fade age and sun spots with the proper topical treatment!

7. What is the most essential step in improving skin’s firmness?

a) Proper internal and external hydration

b) A strict regimen of Retinol-based products

c) Surgical procedures

Answer: A

Skin is at its firmest when it’s properly hydrated. This means not only using both a daytime and nighttime topical skin moisturizer but also hydrating internally. After all, healthy skin begins from the inside out. Be sure to eat your water daily in the form of fresh fruits and vegetables as described in Dr. Murad’s best-selling book, The Water Secret.

8. Aging due to UV rays, toxins, pollutants and other similar factors is known as?

a) Genetic Aging

b) Environmental Aging

c) Hormonal Aging

Answer: B

Environmental Aging is the process by which skin health breaks down over time due to exposure to environmental factors such as UV rays, toxins and pollutants. All of these factors combine to damage collagen, elastin and melanin and result in dry, damaged, wrinkled skin as well as sun spots and age spots. Murad Environmental Shield® Vitamin-C skin care products were specifically developed to combat Environmental Aging.

Vitamin C Skin CareRelated Product: Murad Environmental Shield Introductory Kit

Rapidly and naturally reverses the signs of environmental aging

Customer Review

“My aunt lives in Florida, and the sun is harsh on her skin. I recommended this cleanser for her, and she tried it out right away. She was astonished by the results and her skin has never looked this great.” Laxbum21

9. Which of the following is one of the causes of wrinkles?

a) A decrease in the production of collagen

b) A weakening of skin’s elastin proteins

c) Dehydrated skin

d) Exposure to UV rays and environmental toxins

e) Estrogen reduction due to menopause

f) Repetitive facial motions over time

g) All of the above

Answer: G

Wrinkles are almost never caused by simply one thing! Over time, natural and self-imposed factors of aging add up to contribute to the forming of wrinkles on your skin. To properly prevent and combat wrinkles, you’ll need to be aware of all of the ways in which wrinkles form and all of the causes of wrinkles.

10. At what age should you begin thinking about anti-aging skin care?

a) After age sixty-five

b) Right before menopause

c) When you hit forty

d) When you hit thirty

e) It’s never too early to think about anti-aging skin care

Answer: E

Wrinkles start forming beneath your skin as early as your twenties! Anti-aging skin care doesn’t need to mean thinking about an anti-wrinkle cream. Using proper sun protection, eye cream and even antioxidant skin care can all be part of making sure that your skin stays youthful. It’s never too soon to start taking preventative anti-aging skin care steps!

So, how did you score? If you think that you still need to learn more about the many layers of anti-aging skin care, visit the Murad Anti-Aging Skin Care Treatment & Resource Center. Then begin your journey to younger looking skin!

Related Content

Fading Age and Sun Spots

All Anti-Wrinkle Eye Creams

All Anti-Aging Skin Products

Facts About Eye Wrinkles and Crow’s Feet

 

Tagged as:

Posted at 9:09 AM | Permalink | Post a Comment

Leave a Reply